İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Rumelihisarı Bebek arasında, Sultan III. Selim zamanında Reisülküttap Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır.
Yalının Rumelihisarı’na kadar uzanan bahçesinin bir kısmı da Tevfik Fikret’e verilmiştir. Tevfik Fikret’in Aşiyan Köşkü bu arazidedir. Yalının yılanlı yalı ismi ile ilgili şu rivayet anlatılır. Sultan II. Mahmut bir boğaz gezisi sırasında yalıyı görmüş ve beğenmiştir. Bu yalıyı almak istemiştir. Padişahın musahibi Sait Efendi’nin de bu yalıda o tarihlerde gözü vardır. Padişah bu yalıyı almasın diye, orada kayalıklar var çok sık yılan çıkar diye bir hikaye anlatmıştır. Daha sonra yalının ismi Yılanlı yalı olarak kalmıştır. Sait Efendi’de bu yalıyı alamamıştır.
1910 tarihinde yapılan restorasyon sırasında bazı ekler yapılarak yalının orijinalliği bozuldu. Yalının mimarı planı klasik Osmanlı sivil mimarisinin önemli örneklerinden biridir. 1964 yılında yalının harem kısmı yandı. Ve yerine bir şey yapılmadı. Bugün görülen yalı o dönemdeki Selamlık binasıdır.